FREMO Moduler

Den, der som enkeltperson har lyst til at beskæftige sig med denne hobby, støder ofte på begrænsninger i fritid, plads og penge, som gør det svært at realiserer modelbanedrømme inden for ens egne fire vægge.

Ved at være medlem i modeljernbaneklub, må man affinde sig med et afgrænset tema og at klub-anlægget bygges ud fra laveste fællesnævner.

Det fremmeste formål for FREMO er at føre virkeligt engagerede modelbanefolk sammen uden skelen til geografi.

Det at udveksle idéer og pleje kontakter, mener vi ikke skal begrænses til enkelte lande. Derfor kalder vi os Freundeskreis Europäischer Modellbahner (Sammenslutning af Europæiske Modeljernbane entusiaster).

FREMO er en modulsammenslutning, men modulbygningen er kun en lille del af det hele. Der afholdes workshops, træf og andre arrangementer. Når der køres er det så tæt på forbilledet som man kan komme. Køreplaner udarbejdes til lejligheden, der er vognkort der ledsager alt rullende materiel og lastkort der placeres i “en lomme” på godsvognes vognkort. Hvert tog har egen lokofører der ledsager toget og hver station er bemandet med personel der alene varetager stationsopgaverne; ankomst og afgang, signaler, rangering og meget andet.

Det geniale ved dette koncept er at man kan vælge at deltage i de ting man ønsker, og derved udvikle sine færdigheder og foretage investeringer i det tempo der passer til den enkelte.

Et træf er åbent og gratis for alle medlemmer af FREMO uanset skala, fraktion eller hvor træffet afholdes. Man kan altså bare møde op, og køre med, hente erfaringer, få hjælp til et eller andet, eller bare kigge. Såfremt man selv medbringer moduler til et FREMO-træf, skal disse tilmeldes på forhånd da modulopstillingen som regel er det første der skal laves færdig. Tilmeldingsfristen er som regel meget lang tid før afholdelse af træffet.

Indenfor skala N findes der 4 større fraktioner/grupperinger hvoraf de største er: N-RE, AK5, fiNescale og americaN. Fælles for alle disse grupperinger er, at de alle stort set overholder FREMO’s normer, men har tilføjet ekstra krav af forskellig art. Disse krav er primært at teknisk art, og omfatter blandt andet håndbyggede skinner i code 40, ombygning af kørende materiel, skala korrekthed eller el/digitale krav.

Den største af disse fraktioner er N-RE. “RE” er en forkortelse for “Regelspur Europa” hvilket dermed giver at “N-RE” er normaltsporede europæiske baner i skala N. Denne fraktion er den mest tilgængelige for “nybegyndere og fummelfingrede” idet man tillader Code 55 spor. Der anbefales dog Code 40 spor. Endvidere køres med koblinger, hjul og materiel der følger industristandarderne så man i princippet kan købe materiellet i forretningen og sætte det direkte på sporet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *