DSB Litra SA-SB-SC-SD

Her har jeg indsat nogle tekniske oplysninger som jeg har samlet sammen. Jeg har vedhæftet to brochurer på toget fra Siemens, den engelske er interessant da den indeholder en skitse med nogle få mål.

Togsættet er DSB’s nyeste generation af S-tog. To halvtog er koblet således: Motorvogn SA, motorvogn SB, mellemvogn SC, motorvogn SD, motorvogn SD’, mellemvogn SC’, motorvogn SB’ og motorvogn SA’. Togsættet er enestående ved at have enkeltakslede, hydraulisk kurvestyrede bogier med hydrauliske bremser. Traktionsudrustningen er af nyeste type, og togsættet har som det første af DSB’s S-tog vekselstrømsbanemotorer. Der er gennemgang i hele togsættet, som i øvrigt har korte vogne, hvilket giver mulighed for optimal udnyttelse af det tilladte tværsnitsprofil. Togsættet har automatkobling.

Der er oprindelig bestilt 120 togsæt. I mellemtiden er det besluttet, at en del af ordren skal ændres til korte togsæt til anvendelse på den “forlængede” Ringbane (Hellerup-Ny Ellebjerg) og til tilpasning af togstørrelser. Der er derfor i stedet anskaffet 104 litra SA samt 31 litra SE.

Data   
Leverandør Alstom LHB og Siemens, AG Erlangen
Levering 1996-2006 
Spænding 1500 V DC 
Transmission 8 banemotorer AC à 180 kW
Bremsesystem El-bremse og hydraulisk bremse
Maksimal hastighed 120 km/h
Maksimal acceleration 1,3 m/s2
Længde over koblinger  83,78 m
Bredde 3,52 m
Højde 4,30 m
Akselafstand 9,85/7,50 m
Gulvhøjde 1,10 m
Vognkassemateriale Aluminium
Tjenestevægt 120,0 t
Varmesystem El-luftvarme og ventilation
Antal siddepladser 2. kl: 304 + 32 klapsæder
Maksimal togstørrelse 2 togsæt
Sikkerhedssystem HKT

For at bygge toget har jeg brug for tegninger af toget, men det har ikke været muligt at skaffe dette.

Jeg fundet i en reklame PDF (se siden med data) fra producenten Siemens, med en skitse med få mål på.

Jeg har også forsøgt mig med at kontakte DSB, og jeg troede ikke at de ville svare. Men efter meget lang tid fik jeg tilsendt nogle flere skitser med flere mål på.

Senere fik jeg fat på nogle flere skitser, men de er fra tidligt i processen (før leveringen) og de er ikke helt up to date. Dog meget bedre end de små skitser jeg startede med. Det er desværre reklame skitser, ikke tekniske tegninger med mål, dog er de lavet ud fra de tekniske tegninger så de er nok mål faste – eller det var de så ikke alligevel, der er mange mål der ikke passer sammen.

Altså – der er ikke nogen rigtige tekniske tegninger til rådighed, så det jeg har gjort er at gå ud fra de få mål jeg kender samt de tegninger der trods alt er. Jeg har Photoshoppet dem så de passer i højde og bredde til målene, og så ren tegnet dem i Illustrator. Jeg kan så anvende disse tegninger til at finde de mål jeg skal bruge for at lave 3D modellen.

Det er en langsommelig process, som kunne være undgået hvis tegningsmaterialet havde været tilgængeligt, – men det gør jo også at man ligesom lære toget bedre at kende i detaljer…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *