Fremstillingsmetoder – Støbning

Da jeg fra starten ikke havde nogen ide til hvordan denne opgave skulle løses, har jeg løbende dokumenteret mine overvejelser.

Da et SA består af 8 vogne og SE af 4 vogne, virker det som om det vil være en rigtig god ide hvis man anvender en produktionsform der tillader genbrug og en simple serie produktion.

Jörgen Edgar laver sine modeller i klar plast, men dette er ikke egnet til serie produktion, så derfor er jeg gået i gang med at undersøge mulighederne i støbning af dele i resin eller hvidmetal. Jeg har bestilt nogle bøger i England, men vil undersøge om jeg kan få fat i støbematerialer her i Danmark, da det er lidt dyrt at få det transporteret det herover.

Efter at have kigget på tegningerne har jeg talt mig frem til 17 forskellige dele for at bygge en SA, og hele 21 dele for at bygge en SE, men dog kun samlet 22 forskellige dele for at kunne bygge både SA og SE. Det lover jo rigtig godt for at serieproducere delene og så samle til de vogne man skal anvende.

Jeg har købt yderligere to bøger om at lave støbeforme og om at støbe med Resin eller Hvidmetal. Det ville jo være rart hvis man kunne støbe en vogn i få dele, og ikke skulle lave loft, vægge, underdel og endestykker hver for sig. Selv om bøgerne for det til at lyde let, tager det nok noget tid at lave 22 forme og støbninger.

Et problem med støbning er at få lavet formene, man skal bruge en prototype man kan arbejde ud fra. Samtidig er det ikke let at lave støbeforme til alle de krumme buer som Litra SA består af. Jeg er også nervøs for hvor mange detaljer der mistes i støbningen.

De støbninger jeg har set, virker bestemt ikke overbevisene. Derfor ville jeg gerne finde en anden fremstillingsmetode, så igen – ideen droppet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *