Banens Styring

De første test blev med en simple analog DC styring af et lille 1 meter test spor (kan evt. også anvendes til programmeringsspor når jeg går digital)

Planen lige nu går i retning at Ecos centralenhed og trådløs styring med TouchCap til min IPhone eller IPod touch (eller den kommende IPad).

Analog Drift

Den simpleste måde at styre et tog på en modelbane er ved at variere den spænding man sender gennem skinnerne til toget. Jo højere spænding, jo hurtigere køre toget. Bytter man om på polariteten ( + og – ) vil toget køre baglæns, mere simpelt bliver det ikke.

Konsekvensen af at styre spændingen er også at lys i lokomotiver og vogne er slukket når dette holder stille.

Problemerne opstår når man vil køre med mere end et lokomotiv ad gangen. Sætter man blot to lokomotiver på banen vil man styre begge to på samme tid og med samme hastighed – ups.

Det findes der så en række løsninger på, typisk vil man dele banen op i mange små afsnit, så man kan sende strøm til et enkelt skinne afsnit. Derved kan man køre med flere lokomotiver, blot man sørger for at kun et enkelt lokomotiv er i samme afsnit af gangen. Opbygningen af dette anlæg er ikke simpelt og kræver mange ledninger, samt en kontrolenhed til udvælgelse af skinne afsnit. Yderligere skal man anvende en styreenhed pr. lokomotiv man ønsker at styre samtidig.

Derfor vil jeg kun anbefale analog drift til helt små anlæg med kun et enkelt lokomotiv kørende af gangen. Jeg ved godt at der er bygget store klubanlæg med analog blok styring, men jeg gætter på at det var mere af nød, da den digitale teknologi ikke var tilgængelig endnu.

Digital drift

I digital drift sendes den fulde spænding ud via skinnerne hele tiden. Man behøver altså ikke at opdele banen, og lokomotiver samt vogne har strøm til lys og lyd, uanset om toget køre eller holder stille.

Med en enkelt styreenhed kan man sende et digitalt signal ud sammen med kørestrømmen, og en dekoder i hvert lokomotiv undersøger signalet og reagere kun hvis signalet er sendt til dens adresse. Styreenheden er altså i stand til at sende kommandoer ud til hvert enkelt lokomotiv, og derigennem individuelt at styre fart, lys og lyd. Man behøver altså kun en enkelt styreenhed selv om man har mange lokomotiver på banen.

Styreenheden kan også kontrollere sporskifter og signaler der har en indbygget dekoder, og nogle systemer er også i stand til at modtage retur beskeder fra enhederne – f.eks. kan et sporafsnit melde tilbage at der er et lokomotiv netop der. Det kræver dog at man igen opdeler banen i afsnit, men alle afsnit kan jo stadig fødes med den samme strøm.

Digitale styreenheder kan typisk også forbindes til en computer, som kan “overtage” driften af en del af dine lokomotiver. Dette kan gøre legen noget sjovere, da du nu skal navigere dit tog rundt på et trafikeret skinne-net.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *